IDIOMAcastellanovalencià
ESTÀS A
  1. Portada >
  2. Notícies & Actualitat >
  3. Dia del Perol 2023

NOTÍCIES & ACTUALITAT

tornar

Dia del Perol 2023

04/04/2023

1a Jornada Gastronòmica i Concurs d'arròs amb fesols i naps

L'arròs amb fesols i naps és un plat típic de Massanassa, al mateix temps que de tota la comarca, tant de l'Horta Sud com de l'Horta Nord i que és conegut en la nostra població amb el nom de perol o perolet. 

Encara que és un plat típic de l'hivern, perquè és contundent, el seu fort caràcter, sabor i personalitat ho fa candidat a elaborar-ho i sobretot degustar-ho en qualsevol època de l'any, exceptuant potser els mesos més calorosos de l'estiu.

Diu la tradició que a l'origen es cuinava per a oferir-ho a la gent més necessitada o en compliment d'alguna promesa feta per qualsevol motiu greu, especialment, per malaltia, però ara, perduda eixa primera intenció, s'elabora amb motiu de festes patronals i populars sent motiu de trobada dels veïns.

Esta recepta s'elabora en tota la nostra geografia i segons la comarca els seus components varien en tipus de carn, però no així en el bàsic. A més d' "arròs en perol" o "perol", rep diferents noms com "Arròs amb fesols i naps", "Olla de San Antón", "Olla pobre", "Arròs junt". Qualsevol que siga el seu nom, és un plat típic i tradicional d'estes terres valencianes que aprofita els productes de l'horta i la marjal.

L'elaboració d'este plat és molt laboriosa. Comença la vespra pelant i tallant les verdures. L'endemà, a primeres hores del matí, es prepara el foc, si és possible amb llenya de taronger o garrofera i es couen els ingredients durant tot el matí, quasi fins al migdia, possibilitant així en tan llarg període de temps la bona cocció dels seus diferents ingredients, que són els que li donen cos i contundència i encara que poden variar d'una localitat a una altra, bàsicament trobem els següents: fesols, la penca o card, el nap (napicol) i la creïlla, quant a verdura, en la carn tenim: cansalada fresca, ossos de costella, careta, manetes i cua de porc i algun tros de vedella o corder i botifarra de ceba, a més de l'arròs corresponent. Tot este conjunt amb una mica de pebre roig, safrà, sal i molt de treball i afecte donen lloc al "arròs de Perol".

Massanassa vol recuperar este plat tan tradicional i mediterrani organitzant un "Dia del Perol" i convidant a tots els veïns a participar i degustar-lo en el marc del Poliesportiu Municipal en un ambient festiu i harmoniós el diumenge 16 d'abril.

Comptarem amb la inestimable col·laboració de Vicente Piquer, carnisser de Rafelbunyol i encarregat d'elaborar les "calderes" al seu poble i que enguany cuinarà el nostre "perol" ajudat per marmitons voluntaris de les entitats festives de Massanassa.

Els veïns que vulguen acompanyar-nos han d'inscriure's prèviament a la Biblioteca Pública Municipal.

També podran participar en el concurs de "perol" cuinant ells mateixos el seu propi plat amb els ingredients que els facilitarà, gratuïtament, l'Ajuntament.

Per als jóvens, en finalitzar el menjar està previst una demostració de DJ's locals en una vesprada festiva.

El Dia del Perol es completarà amb activitats infantils i taller de catxirulos al matí i demostració de vol de cometes estàtiques a la vesprada.

 

  • Esta iniciativa ha sigut subvencionada per la Diputació de València en la convocatòria "Impulsem Turisme" per a municipis que no tinguen reconeguda la condició de municipi turístic per a projectes turístics i accions de promoció turística, amb un import de 6.000 euros.

 

© 2018. Ajuntament de Massanassa. Pç. Escoles Velles, 1. 46470 Massanassa.