IDIOMAcastellanovalencià
ESTÀS A
  1. Portada >
  2. Notícies & Actualitat >
  3. Rutes escolars segures

NOTÍCIES & ACTUALITAT

tornar

Rutes escolars segures

01/02/2023

Itinerari a seguir per a la població infantil i juvenil

L'Ajuntament de Massanassa ha senyalitzat les rutes escolars segures a Massanassa, un projecte que naix amb el clar objectiu d'afavorir l'autonomia dels joves, assentar valors ciutadans i recuperar l'ús per als vianants a Massanassa. 

S'ha treballat per redefinir el concepte de mobilitat, vinculat a les persones, vehicles i espais, buscant en la mesura que siga possible aconseguir una sinergia entre ells que permeta disfrutar amb seguretat de l'entorn que ens envolta. La ciutat s'ha de convertir en un centre educatiu, on la responsabilitat i el compromís per al disseny d'un model ideal, siga una tasca global de tots els actors, on estos han d'adquirir un compromís amb la finalitat de poder donar solució a problemes, recollint iniciatives i suggeriments relacionats amb la seguretat i la prevenció, facilitant d'esta manera l'accessibilitat i el desplaçament de tota la ciutadania.

La mobilitat urbana reclama una adequada informació, formació i educació de tota la ciutadania referent al coneixement de normes, senyals, ús adequat de les vies i dels diferents mitjans de transport, un coneixement i unes actituds adequades que generen hàbits, comportaments i uns valors de convivència. Per tot això, es tractarà de recuperar espais per a vianants i ciclistes, fer dels entorns llocs accessibles de tots i per a tots, i racionalitzar l'ús de l'automòbil amb alternatives per a l'usuari.

Camí Escolar

El Camí Escolar és l'itinerari segur que poden seguir els xiquets i xiquetes en el seu trajecte d'anada i volta al centre educatiu, possibilitant que l'arriben a recórrer de forma més autònoma. Això comporta convertir els carrers en itineraris segurs amb prioritat d'ús per a la població infantil i juvenil. De manera paral·lela, exigeix actuacions de sensibilització i formació ambiental entorn de la comunitat escolar i al veïnat.

D'esta manera, es pretén retornar el dret dels xiquets a l'autonomia i es fomenta l'educació en valors ciutadans, de responsabilitat, mobilitat sostenible i mediambiental, afavorint que el carrer torne a convertir-se en un entorn segur i acollidor.

Camí escolar és també el desenvolupament d'un programa docent interdisciplinari, que combina treball d'aula amb accions sobre l'entorn per a la resolució de problemes i la millora ambiental. És una iniciativa amb llarg recorregut en moltes ciutats europees i de recent implantació en les espanyoles.

Fomentar la mobilitat sostenible

Els camins escolars són projectes que encaixen perfectament en els plans mobilitat sostenible de les ciutats, perquè pretenen evitar l'ús del vehicle privat per a anar a escola i contribueixen a reduir la presència i la velocitat de vehicles de motor en les vies urbanes per a afavorir altres maneres de desplaçament menys agressius.

Els camins escolars, pensats per a facilitar la mobilitat infantil, promouen la transformació d'espais urbans amb millores que després podrà disfrutar el conjunt de la ciuadadanía.

Objectius generals

  • Fomentar l'autonomia dels escolars en els seus trajectes habituals en relació amb les diferents maneres de desplaçament.
  • Augmentar el nombre de menors que es desplacen solos al col·legi: caminant, amb bicicleta, autobús, etc.
  • Reduir el nombre de vehicles que diàriament desplacen als menors al centre escolar.
  • Recuperar els espais públics fomentant l'ús de l'entorn de manera segura, saludable i sostenible, especialment a peu o amb bicicleta.
  • Generar la participació de la comunitat, implicant els pares/mares en el projecte, amb la finalitat de garantir una major autonomia dels menors.

 

Qui participa en el projecte

Consisteix en un projecte col·laboratiu on participa la població infantil, les famílies, l'equip docent, els comerços, el veïnat i l'administració.

Com s'organitzen les rutes

El funcionament de cada camí escolar s'organitza tenint en compte el següent:

  • Al llarg de cadascun dels camins s'estableixen una sèrie de parades senyalitzades, indicant la direcció a seguir cap al següent punt.
  • La senyalització consisteix en un senyal vertical en forma de llapis amb franges grogues i negres amb una o dues plaques que indiquen el camí a seguir, mostrant la direcció amb un senyal d'indicació i el nom del col·legi o institut.
  • D'altra banda, senyalització horitzontal en el sòl per a garantir que quede clar el camí a seguir, especialment en centres escolars amb usuaris de menor edat.
  • Punts de trobada en llocs estratègics on hi ha major freqüència de pas.

 

© 2018. Ajuntament de Massanassa. Pç. Escoles Velles, 1. 46470 Massanassa.